Vet inte vad dessa kakor har för namn, men det är en blanding av chokladkakor och pepparkakor. Hm, använd fantasin.
Ingredienser:
* 125 g rumsvarmt smör
* 1 tsk färsk, riven ingefära (går bra med vanlig malen också)
* 1 dl mörkt muskovadosocker
* 1 dl mörk sirap (går bra med ljus sirap)
* 3,5 dl vetemjöl
* 1 tsk bikarbonat
* 1 tsk malen kanel
* 1 krm malen nejlika
* 1 krm muskonöt (ingen aning om det är, så hoppade över det)
* 1-2 tsk kakao
* 200 g mörk choklad av bra kvalité, går även bra med ljus
Och så 0,5 dl råsocker att rulla kakorna i.
Tillagning:
Vispa smör, sirap, socker och färsk ingefära till en enda fluffig smet.
Blanda vetemjöl med bikarbonat, kryddor och kakao i en separat bunke.
Hacka chokladen grovt.
Blanda sedan ihop allt till en smet. Den ska vara hyfsad tjock.
Forma degen till en lång rulle och lägg den i platsfolie och låt den ligga i kylskåpet en timme ungefär. Ju längre desto bättre.
När den avlånga bruna korven (misstolka inte) har stelnat lite i kylen är det dags att dela in den i 24 lika stora bitar. De ska göras till bollar och sedan rullas i råsockret. Placera sedan ut dem på en plåt med baklåtspapper under och grädda i mitten av ugnen i 175 grader, i cirka 12-14 minuter. Låt svalna och njut! Kakorna blir extra goda om de förtärs med ett glas kall mjölk.
En riktig sockerbomb, men helt klart värt högsta betyg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar